Na väčšine Slovenska bude husto snežiť, ochromená doprava na východe

07.02.2013 Celý región

Bratislava 7. februára (TASR) - Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. Prevažne oblačno, na severe ojedinele snehové prehánky. Teploty -2 až 3 stupne Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 2 až -1 a najvyššie denné 0 až 3 stupne C.
Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až -4 a najvyššie denné -2 až 2 stupne C.
Na východnom Slovensku prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 1 až -3 a najvyššie denné -2 až 2 stupne C.


Meteorológovia varujú

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu prvého a druhého stupňa pred snežením a snehovými jazykmi a závejmi vo všetkých krajoch okrem bratislavského.

Výstraha druhého stupňa kvôli sneženiu (očakáva sa 20 až 40 cm nového snehu) sa týka Banskobystrického, Žilinského, Košického a Prešovského kraja, vo všetkých štyroch krajoch zároveň platí výstraha prvého stupňa kvôli tvoreniu snehových jazykov a závejov.

V Trenčianskom kraji platí výstraha prvého stupňa kvôli sneženiu (očakáva sa 10 až 20 cm nového snehu) a tvorbe snehových jazykov a závejov a v Trnavskom kraji výstraha prvého stupňa kvôli tvorbe snehových jazykov a závejov.

Počasie na horách:


Vo výške 1000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -3 a najvyššia denná -2 stupne C.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná -4 stupne C.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno, snehové prehánky, najnižšia ranná teplota -9 a najvyššia denná -7 stupňov C.


Sneženie komplikuje dopravu v Prešovskom kraji

Husté sneženie v Prešovskom kraji spôsobuje vážne komplikácie v doprave. V noci na niektorých miestach pripadlo aj viac ako 25 centimetrov snehu. Ťažký mokrý sneh zapríčinil lámanie konárov a stromov.

V okresoch Prešov a Poprad je od dnešného rána v platnosti pre zlé poveternostné podmienky v okolí ciest prvý situačný stupeň.

Polícia upozorňuje vodičov , že cesta 1/18 v úseku obce Bertotovce, okres Prešov, je úplne neprejazdná z dôvodu skrížených kamiónov.

Mnohé cesty sú prejazdné len s veľkými problémami, došlo aj k niekoľkým dopravným kolíziám. Obmedzená je aj maximálna povolená rýchlosť na diaľnice D1 Prešov - Budimír.

Policajti hlásia pre husté sneženie ťažko prejazdný úsek cesty medzi Levočou a Klčovom, pred úsekom údajne mali problém prejsť aj cestári a hasiči, pre skrižované kamióny.

"Prvý situačný stupeň máme vyhlásený od 6.00 h pre oblasť Prešov a pre oblasť Poprad od 8.00 h. Súvisí to s tým, že nám momentálne silno sneží a na niektorých cestách 3. triedy v okolí Prešova, konkrétne napríklad pri Lipníkoch či Záhradnom, máme popadané stromy," informoval TASR Tomáš Lažo z odboru prevádzky Správa a údržby ciest PSK.

Ako ďalej uviedol, pre nepriaznivé poveternostné podmienky bola počas nočnej služby vo výkone takmer všetka technika jednotlivých stredísk Správy a údržby ciest PSK. Cestári najazdili od stredy (6. 2.) večera do dnešného rána v kraji celkovo 17.300 kilometrov. "Každý sypač prešiel svoj okruh, svoju cestu, šesťkrát," podotkol Lažo.

Horské priechody na území kraja sú podľa jeho slov pokryté dnes ráno vrstvou snehu vysokou približne päť centimetrov. "Niekde je snehu ešte viac. Problémy so zjazdnosťou ciest nám hlásia z okolia Levoče, Kežmarku, Veľkej Lomnice, Tatranskej Lomnice. Pri Veľkom Šariši evidujeme skrížený kamión, ďalší je skrížený pri Bertotovciach. Problémy sú hlásené aj z okolia Sabinova," uzavrel Lažo.


Problémy sú aj na Spiši

Husté sneženie v noci nadnes skomplikovalo dopravu aj na území Spiša. Na viaceré úseky ciest popadali pod ťarchou snehu desiatky stromov.

Ako TASR informoval Radoslav Kočuta z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, na území Košického kraja absolvovali hasiči od stredy (6.2.) večera do dnešného ráno pre popadané stromy celkovo 26 výjazdov.

S pomocou motorových píl sa im podarilo sprejazdniť aj cesty na území Spiša, a to napríklad pri Krompachoch smerom na Folkmarsky kopec, pri Mníšku nad Hnilcom, pri Kolinovciach smerom na Spišské Vlachy či Richnave. Pre popadané stromy zasahovali hasiči aj v Gelnici.

Kočuta ďalej uviedol, že sneženie z noci nadnes nespôsobilo výraznejšie komplikácie na území Zemplína. Z okresov Michalovce, Trebišov a Sobrance problémy s popadanými stromami hasičom nehlásili.

Horský priechod Veľké Pole je uzavretý pre kamiónovú dopravu

Väčšina ciest v okolí Žiaru nad Hronom je zjazdná, jediné dopravné obmedzenie je na horskom priechode Veľké Pole (okres Žarnovica), ktoré je uzavreté pre nákladné vozidlá dlhšie ako 10 metrov. TASR o tom informoval dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a. s., závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg.

Na cestách I. triedy sa nachádza kašovitá vrstva snehu do päť centimetrov, na cestách II. a III. triedy sa miestami nachádza čerstvý sneh do 10 centimetrov, miestami kašovitá vrstva snehu.

Horské priechody Kremnické Bane (okres Žiar nad Hronom) a Nová Lehota za Handlovou smerom na Žiar nad Hronom sú prejazdné bez obmedzení.

Cestári na juhu BBSK odporúčajú dnes cestovanie radšej odložiť

Husté sneženie od rána zamestnáva cestárov na juhu stredného Slovenska. Regionálna správa ciest sa pri údržbe zameriava predovšetkým na cesty prvej a druhej triedy. V okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca je množstvo úsekov ciest druhej a tretej triedy, kde sa vodiči pohybujú len s ťažkosťami, alebo sú dočasne úplne neprejazdné. TASR o tom informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová.

Cestári apelujú na vodičov, aby dnes cestu autom radšej odložili. Mimoriadne komplikovaná situácia je najmä v okrese Revúca.

"Kritické úseky sú hlavne na ceste medzi Tisovcom, Muráňom a Prednou Horou. Tam sa s ťažkosťami pohybujú aj osobné autá. Vodiči kamiónov by mali cestu cez tieto úseky zvážiť. Najmä nákladná doprava má problémy aj na ceste I/50 v smere z Lučenca na Tornaľu. Najmä v úsekoch, kde sú zákruty a stúpania stačí centimetrová vrstva a kamióny sa šmýkajú. Vodičov tiež prosíme, aby boli maximálne ohľaduplní k cestárskym autám. Ak uvidia mechanizmy údržby, mali by sa usilovať čo najskôr uvoľniť cestu. Stávajú sa totiž situácie, že na ceste stoja za sebou aj dva sypače, ktoré nemôžu pokračovať v údržbe," povedala Pastuchová.
 

Vyberte región